Advies tennisracket

"HELLUUUUUP! Ik wil een nieuw racket, maar welke?!"

Tegenwoordig zijn er duizend en één soorten tennisrackets te koop. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.  Daarom hierbij een aantal handvatten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van jouw nieuwe racket (voor volwassenen). 

 
Gewicht
Eén van de belangrijkste eigenschappen van een racket is het gewicht. Vroeger waren rackets een stuk zwaarder dan nu.
Vaak geldt: Hoe zwaarder een racket, hoe makkelijker vaart aan de bal kan worden gegeven. Echter, de zwaarte van een racket kan ook betekenen dat je wat minder balgevoel ervaart. En nog belangrijker: een te zwaar racket kan zorgen voor blessures! Vrouwen (niv. 6 tot 9) spelen vaak met een racket tussen de 255 en 285 gram. Bij mannen (niv. 6 tot 9) is dat meestal tussen de 270 en 300 gram.
 
Lengte
Bijna alle tennisrackets voor volwassenen hebben dezelfde lengte (68 tot 69 cm). Op dit gebied kan er dus niet veel misgaan, maar het is altijd handig om te checken. Er bestaan ook 'longbody' tennisrackets, maar deze zijn niet aan te raden.
 
Bladgrootte
Aan de grootte van het racketblad wordt niet vaak gedacht, maar ook dit is een belangrijke eigenschap.
Als vuistregel kan worden aangenomen: Hoe kleiner het blad, hoe meer controle. Hoe groter het blad, hoe meer power/kracht. Een groot blad kan dus wel ten koste gaan van de controle. De bladgrootte van een racket wordt uitgedrukt in vierkante cm (cm²) of vierkante inches (inch²). Eén vierkante inch (inch²) = 6,45 cm².
Een normaal (midsize) racket is 97 a 98 inch². In principe is dit het kleinste blad, maar komt het meeste voor. Dit is een prima formaat. Daarnaast spelen ook veel tennissers (niv. 6 tot 9) met een racketblad dat net een slag groter is (midplus): 98 - 105 inch². Een nog groter blad (oversize of superoversize) is geschikt voor een kleinere doelgroep. Dit zijn vaak iets oudere spelers die zonder al te veel kracht wel lekker veel vaart aan de bal willen geven.
 
De dikte van het frame
Je zou er misschien niet zo snel bij stilstaan, maar ook de dikte van het frame heeft invloed of je een racket wel of niet fijn vindt.
Hoe dikker het frame, hoe meer power. Hoe smaller het frame, hoe meer controle.
 
Balanspunt
Het balanspunt is het punt waarop het racket in evenwicht is. Het balanspunt wordt aangeduid in centimeters. Een evenwichtig racket heeft dus een balanspunt van 34 of 34,5 cm (omdat we eerder schreven dat de totale lengte van een racket 68 tot 69 cm is). We onderscheiden grofweg drie soorten balanspunten: even balance (precies in het midden), handvatzwaar en topzwaar.
Voor spelers van niv. 6 tot 9 is een handvatzwaar racket af te raden. Met een topzwaar racket is vanaf de baseline wat makkelijker vaart te maken dan met een even balance racket. Een topzwaar racket voelt wel zwaarder aan en kan ten koste gaan van een stukje controle. Je kunt het (globale) balanspunt van een racket eenvoudig constateren. Plaats je wijsvinger in het driehoek (het hart van het racket) en laat het racket rusten op je wijsvinger (overdwars).
Hangt het racket naar achter: handvatzwaar.
Hangt het racket precies in het midden: even balance. 
Hangt het racket naar voren: topzwaar.
 
Dikte grip
Als laatste mogen we de dikte van de grip natuurlijk niet vergeten. Bij een te dunne of te dikke grip, ga ja meer knijpen in het racket. Dit levert een gespannen slag op en je arm wordt eerder vermoeid. De juiste dikte van de grip is dus van groot belang.
Je kunt eenvoudig checken of je de juiste gripmaat hebt. Pak je racket vast zoals je normaal gesproken een forehand slaat en kijk of je de wijsvinger van je andere hand ertussen kunt leggen (zie foto). Wanneer je geen ruimte of veel te veel ruimte hebt, is de gripdikte niet goed.
Gripmaat1
 
Enfin, even genoeg informatie voor nu. Vergeet vooral niet dat elke speler een eigen voorkeur heeft en dat is vaak doorslaggevend bij de aanschaf van een racket. Bij veel racketeigenschappen is er niet een goed en een fout. Gewoon proberen dus!
 
Nu kan het natuurlijk goed zijn dat je na het lezen van deze informatie nog altijd geen idee hebt welk racket je moet kopen. Laat je bij twijfel vooral adviseren door een trainer of specialist. Bij het tennissen heb je op veel dingen (helaas) geen invloed, maar een fijn en geschikt racket heb je letterlijk en figuurlijk zelf in de hand!
 
Voor jeugdleden is ons advies: Overleg altijd eerst met je trainer welke eigenschappen hij of zij adviseert voor een nieuw tennisracket.
 
Sportieve groeten,
 
CAT TV Epe
 
(Commissie Advies Tennisrackets TV Epe)

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 578 615 314

Address

Sportlaan 4
8162 BE Epe

KVK-nummer

40101298